Bo i skjærgårdseventyret

DU, SLAVESKIPET OG SKJÆRGÅRDSPARADISET
Havet knytter verden sammen og i skjærgården på Hvaler, omgitt av det Store Blå, vet man aldri hva som kommer til syne med tidevannet. Eller hva neste bølge bringer. Er du en eventyrer av natur vil en tilværelse i dette skjærgårdsparadiset være som en oppdagelsesferd som aldri tar slutt, og kanskje ligger nettopp ditt livs eventyr og venter på deg i form av ny bolig med fabelaktig kystnatur i nabolaget – mindre enn 1,5 time fra hovedstaden? Sikkert er det i allefall at det finnes et osean av eventyrlige historier her ute som fort vil bli en del av deg. Slik som historien om slaveskipet.

Du skal ikke lete lenge i Hvalers ramsalte fortid før det dukker opp fasinerende fortellinger, og som seg hør og bør er mange av dem knyttet til skipsvrak. Ett av dem kan du til og med ta og føle på. Vraket, som på folkemunne kalles slaveskipet, er restene av fullriggeren Christiania og ligger godt synlig blant fjæresteinene ved Sand på Spjærøy, rett ved hovedveien som binder øyene sammen. Seilskutetiden er gjerne innhyllet i et slør av romantikk, men mange mørke kapitler ble lagt til historien under staselige master og hvite seil. Et slikt kapittel var det, som fant sin slutt i fjæra ved en av øyrikets travleste marinaer. Det snart forvitrete baugpartiet med sorte skuteribber stikkende opp av fjæra som tanngarden til en sliten pirat, har en fortid like tvilsom som assosiasjone de vekker.

«Christiania» ble sjøsatt i 1858 i Michigan, USA. Hun fikk først navnet «Ottone» og begynte sin løpetid innen trelast på vestkysten av USA. Men Ottone lastet også kjøtt og blod når hun gikk inn i den beryktede kulifarten, også kalt den gule slavefarten, mellom Asia og USA. Kuliene var asiatiske og indiske arbeidere som ble skipet til Amerika under det som stort sett betegnes som slaveforhold. På sitt verste kunne så mange som 40% dø under overfarten. Det var forøvrig flere norske skip som var involvert i denne tvilsomme «handelen». Fra 1866 er hun da også under norsk flagg og fortsetter med sin levende last, men nå med norske emigranter fra Christiania til Canada – nok en periode som var preget av røffe overfartsforhold og trange kår. Det er med andre ord mye lidelse som har utspunnet seg mellom skrogplankene som nå hviler i Hvalers vakre skjærgård. Hit finner hun forøvrig veien etter å ha blitt nedrigget til lekter og kjøpt opp av nye eiere i Fredrikstad. En bit av verdenshistorien, lastet med skjebner og dramatikk, møtte dermed sin endelikt i fjæresteinene ved Spjærøy.

Christiania er langt fra det eneste vraket som har blitt en permanent del av det fantastiske øyriket, og for de som er interessert i tematikken er det bare å dykke ned i historien, og ikke minst også i selve skjærgården. Her kan du oppleve flere skipsvrak sågar med bare dykkemaske og snorkel. Funn helt fra vikingtiden er gjort her mellom holmer og skjær i østfolds berømte, blå paradis.

Det er forøvrig verdt å merke seg at det neste, spennende kapittelet i livet ditt kan ligge I vakre Bølingshavn på Hvaler? Her kan du bli en fast del av det aktive øysamfunnet som ligger bare 1,5 time unna hovedstaden. Kom og kjenn på eventyret; her venter både skjærgårdsromantikk, havblikk og ruskevær i et