Flytt til Østfolds Hardanger og høst noen seilskuteepler

Visste du at på Hvaler, skjærgårdsparadiset i østfold, ble det produsert like mye frukt som i Hardanger på 1920-tallet? Selv om produksjonen senere har avtatt, er forholdene som de alltid har vært: Her finner du et mildt, solfylt og nærende kystklima – perfekt for fruktdyrking! Med fabelaktige tomter nå til salgs i øyriket er det lite i veien for at du selv kan utnytte forholdene, og høste lokale spesialiteter fra egen hage. Har du for eksempel hørt om seilskuteeplene Savannah?

FORLISETS FRUKTER
At fortellinger om forlis kan slå rot i folkeminnet er ikke så rart, men historien om forliset til fullriggeren Savannah utenfor Koster/ytre Hvaler i romjulen 1896 ender med at selve lasten slår rot i tillegg. Blant vrakgodset som duppet i fjærekanten når stormen ga seg fantes det nemlig epler. Med Hvalers spesielle klima, perfekt tilpasset fruktdyrking, og med litt hjelp, etablerte ett enkelt tre seg i en hage i Østre Havna. Fra dette ble eplesorten dyrket frem. Naturlig nok med navnet Savannah. Sorten er en av over 100 lokale fruktvarianter som er registrert i genbanken på universitetet i Ås. Med stor internasjonal kontakt opp i gjennom historien har nemlig mye spennende frukt funnet veien til skjærgårdshagene på Hvaler. Besøker du frukthagen på kystmuseet her ute, kan ta dem nærmere i øyesyn. Hvaler hagelag arrangerer i tillegg en årlig eplefestival som gir den anledning til å smake på godsakene.

NY, NATURNÆR START I BØLINGSHAVN
Hvaler er øyriket som strekker seg ut i havgapet fra den sydligste delen av Østfold, og markerer innløpet til Oslofjorden. Anerkjent som en av norges vakreste skjærgårder er området selve inkarnasjonen av en nordisk sommerdrøm, og bare 1,5 time unna hovestaden. Her finner du et av landets mest populære feriesteder og ikke minst et rikt og levende engasjert samfunn av fastboende. Nå har du anledning til å kjøpe en av 36 sjeldne skjærgårdstomter og etablere deg i Bølingshavn på Kirkøy, midt i skjærgårdsparadiset. Er du av det utålmodige slaget foretrekker du kanskje heller en splitter ny nøkkel- og innflyttingsklar bolig. I såfall burde du ta en tur snarest, for en vakker skjærgårdsbolig står ferdig bygget til førstemann som forelsker seg. Alt som mangler er noen epletrær i hagen.

Blir det seilskuteepler, tro?