Hvaler – mer enn bare sommeridyll

Det er mer enn 830 øyer, holmer og skjær som omfavnes av Hvaler-skjærgården. Den lange kystlinjen er en av de viktigste områdene for rekreasjon, sommer som vinter. I september 2009 ble store deler av skjærgården en del av Ytre Hvaler Nasjonalpark. Her finner man 132 «Rødlistearter» som betyr de enten er truet av utryddelse, er naturlig sjelden eller utsatt for betydelig reduksjon. På Hvaler kan en vanlig spasertur, eller skitur i de mange skiløypene, fort bli noe ekstraordinært om man møter en av disse sjeldne artene. Et flott minne for liten og stor.

Også under vann er det mye spennende og unikt på Hvaler, for her bringer den 470 meter dype Hvalerrenna med seg saltvann fra Atlanterhavet som gir et stort mangfold av liv både på dypt og grunt vann. Sør for Koster har man flere selkolonier, og også et rikt fugleliv.

En godt bevart kulturskatt på Hvaler er et hvitmalt gammelt hus omgitt av rosebusker. Dette er Frøkengården, og her har tiden stått stille.

Dette er et autentisk hjem fra en bortglemt tid, hvor møbler, tapet og dilldall står som det en gang gjorde. Frøkengården fikk navnet sitt fra fire søstre, som er de siste som bodde der. Stedet forteller om hvordan velstående Hvaler-folk bodde for over 100 år siden. Her kan man komme på besøk, spise vafler og ta en spasertur i området. En flott tur for familien!

Tomtene Hvaler Panorama ligger vest på Kirkeøy, som er et kvarters tid på sykkel fra Skjærhalden, kommunens administrative sentrum. Her har man flotte restauranter, butikker, boder og lett tilgang til søta bror via ferge. På høsten har Kirkeøy en populær Eplefestival hvor lokale bønder og småbrukseiere stiller opp. Her er det mange aktiviteter for både voksne og barn, hvor man kan la seg friste av de mange eplesortene, bakst- og markedsboder.

Hvaler er stedet for trivsel året rundt.

Er du interessert i mer informasjon om Hvaler Panorama, klikk her!